• Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Een kwestie van definitie… Leren van Nasa-fouten.

20 juni 2017 Geen onderdeel van een categorie

We beginnen deze vergadering met een fraai ruimtevaart filmpje.

In het filmpje dat we zonet zagen, zie je hoe de Mars Rover in januari 2004 begint aan zijn omzwervingen op Mars. Het is echter al het tweede autootje dat de planeet verkent.

In juli 1997 slaagt de NASA er voor het eerst in om op Mars een ruimtesonde te laten landen met daarin een robotwagentje dat de planeet kan verkennen. Gedurende twee maanden hobbelt de Sojourner rond over een paar vierkante meters van het Mars-oppervlak. Het is één van de meest aansprekende successen van de NASA van de afgelopen twintig jaar. Maar bij de eerstvolgende missie naar Mars gaat het faliekant mis. En dat terwijl het hierbij om een veel eenvoudiger missie gaat.

De Mars Climate Orbiter moet in september 1999 in een baan om de planeet worden gebracht. Het is niet de eerste keer dat de mens een satelliet rond Mars laat draaien. Al sinds eind jaren zestig hebben zowel de Russen als de Amerikanen meerdere van dergelijke missies volbracht.
Voor ruimtevaartbegrippen gaat het hier dus om een betrekkelijk eenvoudige klus. En toch loopt het uit op een mislukking; de onbemande sonde komt te dichtbij de atmosfeer van de rode planeet en gaat in vlammen op.

Onderzoek brengt een opmerkelijke oorzaak aan het licht. Van de verschillende teams die aan het project werkten, bleek één groep berekeningen te maken op basis van het metrische systeem van centimeters en kilometers. De rest werkte met het Angelsaksische meetkundige systeem van inches en mijlen. Een ‘klein’ foutje met grote gevolgen: maar liefst 327 miljoen dollar ging letterlijk in rook op.

Het is een klassiek voorbeeld van één radertje die een heel loopwerk in de soep kan laten lopen. In dit geval had de NASA te maken met een probleem in de samenwerking en communicatie binnen het project. Want de fout bleek wél tijdig te zijn opgemerkt door het team verantwoordelijk voor de navigatie. Maar hun melding daarvan aan een ander team bleef onopgemerkt omdat de standaardprocedures niet waren gevolgd.

Verwerking / Oproep:

Verwerking:

Een succesvolle missie willen we natuurlijk allemaal graag. Maar systeemfouten komen vaak pas aan het licht, als er grote problemen zijn geweest. Denk eens na met elkaar over de vraag:

  1. Hoe kunnen we zulke fouten voorkomen?
  2. Wat zouden onze zwakke plekken kunnen zijn?

Downloads:

(voor op de beamer)

Mars samenwerken

Download in 16:9 formaat

Download in 4:3 formaat

‘Hoe kunnen we jullie helpen om betere besluiten te nemen? Die vraag staat centraal bij OurMeeting. Elke dag opnieuw. Blijf op de hoogte! Meld je aan voor onze updates.

Rob Bosveld

Marketeer

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

geen spam | eenvoudig afmelden

Benieuwd wat papierloos vergaderen je kan besparen? Bereken je besparing